Archives

34- Belajar DIAM dari banyak BICARA

In The Name Of Allah .

‘sedikit perkongsian untuk para daie’

Wahai orang yeng telah meletakkan dirinya untuk memberi petunjuk kepada hamba
Allah,

Mulailah dari dirimu sendiri, betulkanlah ia, perelokkanlah ia.

Hati-hati jangan sampai perbuatanmu bertentangan dengan ucapanmu.

Sesungguhnya itu adalah sifat buruk dan tercela.

Jika kamu berbuat demikian, maka pengikutmu hanya akan terdiri dari orang-orang
yang bodoh yang pertimbangan akalnya tidak boleh dipercayai.

Continue reading

33- Kesilapan kerap Muslim di Bulan Ramadhan

Alhamdulillah..esok tibalah Ramadhan yang dinanti..actually maghrib ni kira Ramadhan dah..malam ni akan solat tarawih..semoga Ramadhan kali ini penuh makna..Insyaallah..Jangan Sia-siakan Ramadhan..kelak ini yang terakhir..

So..nk kongsi kesilapan yang kerap kita sbgai org islam ni buat..harap3 boleh cegah dari berlaku.. =) Continue reading

14-Nafsu Amarah

“Bila seseorang ditegur atas kesalahannya, lalu mula ‘menyerang’ peribadi & ungkit kesalahan lalu yg menasihat, itulah tanda nafsu amarah sdg kuasai mindanya & cuba mncari excuse utk merasa diri tetap lebih baik dari yg lain. Plg minima, usahakn diam ketika terima nasihat yg benar, memang ‘pedih’ tapi inshaAllah berguna spt pahitnya ubat.”
via Zaharuddin.net facebook’s status..
  Continue reading

13-Kitab Oo Kitab

Baru-baru ni jalan3 dengan housemate ke Amman, (bandar Jordan) bersama-sama saya Kak Fiza,Kak Tyah, n Kak Azi, tidak lupa juga kepada Murokib kami Ustaz Anas al- Mujahid.. 🙂 (tengs ya)

Sakan juga la..huhu pada mulanya EMJ @ Education Malaysian Jordan menjadi destinasi utama untuk membuat surat pengesahan pengajian luar negara dan beberapa urusan rasmi yang lain.

Makanya ‘jalan3’ tadi tu tidak la berapa tepat..hehehe..selesai sahaja urusan kami membawa langkah ke Balad @ Town.

1-Mengisi perut yang dah berlagu bergendang syahdu kerana kelaparan di Cairo Restaurant (hah xyah g Mesir maa..hihi).
2-Solat Jamak Taqdim kat Jamek Husin.
3- Errr nak tulis ke.. >> Shopping n Window Shopping = no money.. (hehehe)
4- Beli kitab kat Maktabah Zandis (agak murah disini)

The point is..highlightkan yang no.3 “shopping” ..

Destinasi terakhir beli kitab, masa tu terfikir..Jubah harga 10JD boleh je nak beli sampai 5 helai (contohla..) tapi kenapa kitab bila tanya harga kitab dan kitab tu bernilai 7JD keatas kita berat hati nak beli..??

Err..ting tong..toing3..(-_-”

Muhasabah..Muhasabah..Persoalan yang diri sendiri kena jawab.

Jangan lokek untuk membeli ‘ilmu’ kerana ilmu itu yang menjadi bekal kita disana..

Opss….bukan menyindir..ini peringatan bersama buat diri yang sentiasa alpa..

p/s : So , lepas ni kalau nak beli jubah pastikan bawah harga kitab..hehehe Just kidding~..